Bitcoin’in ABD hisse senetleriyle değişken korelasyonu, finansal stres dönemlerinde küresel bir güvenli liman varlığı olarak oynadığı role dair soru işaretleri yaratıyor.

Bitcoin (BTC), zincir üstü veri sağlayıcısı RedStone Oracles tarafından Cointelegraph ile özel olarak paylaşılan yeni araştırmaya göre, kısa vadeli, yedi günlük hareketli korelasyon analizinde ABD hisse senedi piyasasıyla güçlü bir negatif korelasyon sergiledi.

Bitcoin, S&P 500, 7 günlük hareketli korelasyon. Kaynak: Redstone Oracles

Ancak RedStone, 30 günlük göstergenin Bitcoin fiyatı ile S&P 500 endeksi arasında “değişken korelasyona” işaret ettiğini ve korelasyon katsayısının -0,2 ila 0,4 arasında değiştiğini söyledi.

Bu değişken korelasyon, Bitcoin’in “piyasa stresi dönemlerinde güvenilir ters hareket için gerekli olan -0,3’ün altındaki güçlü negatif korelasyonun eksikliği nedeniyle hisse senetlerine karşı gerçek bir koruma işlevi görmediğini” öne sürüyor.

Bitcoin, S&P 500, 30 günlük hareketli korelasyon, 1 yıllık grafik. Kaynak: Redstone Oracles

İlgili: Borsadan çıkan 1 milyar dolarlık Bitcoin kurumsal talebin artışına işaret ediyor

Araştırma, Bitcoin’in hisse senedi piyasasındaki düşüşlere karşı güvenilir bir koruma sunmasa da, portföy çeşitlendiricisi olarak değer sunduğunu gösteriyor.

Bu değişken dinamik, Bitcoin’in genellikle diğer varlıklardan bağımsız hareket ettiğini ve diğer varlıklar zorluk yaşarken ek getiri potansiyeli sunduğunu gösteriyor. Yine de RedStone’a göre Bitcoin, henüz altın ve devlet tahvillerinin güvenli liman dinamiklerini yansıtabilmiş değil.

İlgili: Borsada listelenen şirket Bitcoin ve TRUMP memecoin satın almayı planlıyor

Bitcoin’in borsadan ayrışması için “olgunlaşması” gerekiyor

RedStone’un kurucu ortağı ve operasyon direktörü Marcin Kazmierczak’a göre, Bitcoin gelecekte güvenli liman varlığına dönüşme yolunda ilerlese de, dünyanın ilk kripto parası olarak hala küresel bir varlık olarak “olgunlaşması” gerekiyor.

“Bitcoin’in borsa piyasalarından ayrışmadan önce hala olgunlaşması gerekiyor,” diyen Kazmierczak, Cointelegraph’a şu açıklamayı yaptı:

“Kurumsal benimsemenin artması kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu etkiyi zaten, şirket hazinelerinin Bitcoin’e yatırım yapmasıyla 30 günlük volatilitenin düşmesi şeklinde görüyoruz ve BlackRock, BTC’yi portföylerdeki bir varlık olarak tekrar tekrar övüyor.”

Bu arada Kazmierczak, Bitcoin’in portföy çeşitlendirici olarak giderek daha fazla kabul göreceğini belirtti. Son beş yıl için yıllıklandırılmış getirisi yüzde 230’un üzerinde olan Bitcoin, hem hisse senetlerini hem de geleneksel güvenli liman varlıklarını “önemli ölçüde geride bıraktı.” Kazmierczak ayrıca “yalnızca yüzde 1–5 oranında Bitcoin tahsisi bile bir portföyün risk-ayarlı getirisini anlamlı şekilde artırabilir,” dedi.

Kaynak: Vetle Lunde

Bu arada, Bitcoin’in azalan volatilitesi, BTC’nin küresel bir finansal varlık olarak olgunlaşmasını destekliyor. Bitcoin’in haftalık volatilitesi 30 Nisan’da 563 günün en düşük seviyesine gerileyerek daha istikrarlı bir fiyat hareketi ihtimaline işaret etti.

Cointelegraph’ın 13 Mayıs tarihli haberine göre, Bitcoin’in fiyat oynaklığı, S&P 500 ve Nasdaq 100’ün gerçekleşen volatilitesinin altına düştü ve bu da yatırımcıların Bitcoin’i giderek daha fazla uzun vadeli bir yatırım aracı olarak gördüğünü gösteriyor.